Culinaire tours door Curacao

De culinaire scene van dit eiland is net zo eclectisch en kleurrijk als de historische Handelskade, dus u vindt smaken van over de hele wereld die wachten om elke wens en eetstijl te bevredigen.

 

De haven als smeltkroes

De diepwaterhaven van Curaçao en haar strategische ligging waren door de eeuwen heen de drijvende kracht achter haar populariteit als ideale hub voor handel en defensie. Mensen van over de hele wereld passeerden dit kruispunt van het Caribisch gebied en lieten vaak sporen van hun culturen en keukens achter. En soms bleven ze! Vandaag de dag zijn er meer dan 50 nationaliteiten die Curaçao hun thuis noemen, dus het is geen wonder dat de eetcultuur zo’n caleidoscoop van smaken en stijlen is.

 

Neem uw smaakpapillen mee op een wereldreis

De creatieve chef-koks van Curaçao smelten graag samen en doen vaak als team mee aan de jaarlijkse Taste of the Caribbean – een soort culinaire Olympische Spelen – georganiseerd door de CHTA (Caribbean Hotel and Tourism Association) in Miami. En vaak brengen ze goud mee terug! Maar als ze thuis zijn, nemen ze het tegen elkaar op om de lat van culinaire uitmuntendheid steeds hoger te leggen, zodat het diner altijd wint!

Bereid uw smaakpapillen voor op een wervelende reis door de wereld in etablissementen die gespecialiseerd zijn in allerlei verschillende keukens. Nederlands, Italiaans, Latijns-Amerikaans, Aziatisch, Mexicaans, Frans, Libanees, Mediterraans, Indonesisch, Surinaams, zelfs Afrikaans… de sky is the limit. U kunt ook genieten van steakhouses in Amerikaanse stijl, trendy Aziatische sushibars, Spaanse tapas, grillades in Braziliaanse en Argentijnse stijl, barbecue in Caribische stijl en natuurlijk zeevruchten en verse vis.

 

Ontdek echte fijnproeversbuurten

Voor diegenen die hun gastronomische verkenningen allemaal op loopafstand willen doen, is de Pietermaai buurt de ideale plek om te beginnen. Daar vindt u allerlei interessante, avant-gardistische en onconventionele hoekjes waar u uw culinaire horizon kunt verbreden. In de wijk vindt u van alles, van restaurants in South Beach-stijl aan zee tot bruine cafés in Nederlandse stijl en familierestaurants die gespecialiseerd zijn in lokale gerechten. Er is zelfs een eetgelegenheid in een oud klooster, en de hele buurt is overspoeld met prachtig gerestaureerde koloniale gebouwen.

 

Het centrum van Punda heeft ook een keur aan prachtige historische plekken, pleisterplaatsen en binnenplaatsen waar u kunt genieten van een breed scala aan epicurische ervaringen.

 

Dineer langs de historische Handelskade waar u de schepen voorbij kunt zien varen, en vergeet niet een bezoek te brengen aan de unieke Drijvende Markt om exotisch fruit en groenten te proberen.

 

Lokaal eten en geheime vondsten

Echte fijnproevers willen altijd authentieke, regionale gerechten proberen, dus begin bij Plasa Bieu (Oude Markt) in Willemstad om een aantal stobas (stoofpotjes) en sopas (soepen) te proberen die deel uitmaken van een typisch Curaçaose maaltijd. De stoofpotten zijn meestal gemaakt van geit, kip of rundvlees, en worden geserveerd met funchi (een polenta van maïsmeel), tutu (erwten met zwarte ogen en maïsmeel), en gebakken bakbananen. De soepen kunnen variëren van zeevruchtensoep tot pens (mondongo), en “slijmsoep” is ook een uniek, inheems gerecht gemaakt met okra of zelfs cactus! Probeer ook keshi yena als je het op een menu ziet staan in een eetgelegenheid. Dit nationale gerecht is een rijke combinatie van Goudse kaas, vlees of zeevruchten, rijst, rozijnen, specerijen en pepers.

 

Venezolaanse en Indonesische invloeden hebben hier ook diep wortel geschoten; kijk voor lomito en friet of bami en saté met pindasaus in de take-outs en truki pans (foodtrucks). Pastechis zijn ook een fast-food favoriet van gefrituurde deegzakken gevuld met vlees, zeevruchten, of kaas. Voor een echt speciale traktatie ga je op zondag naar Shete Boka om de pompoenpannenkoeken van de kraampjes langs de weg te proberen.

 

Verse vis en zeevruchten zijn natuurlijk niet weg te denken uit Curaçao; de vangst van de dag wordt overal geserveerd, en als het op krioyo (lokale) wijze wordt bereid, is het meestal gebakken met een rijke, rode saus in creoolse stijl. Kijk ook uit naar koraalduivels op de menu’s. Deze invasieve soort vormt een bedreiging voor de riffen, dus “Eat ‘Em to Beat ‘Em” is het motto, en hun vlees is zeer licht en delicaat en vatbaar voor allerlei culinaire experimenten.

 

Fijne emporia & unieke ervaringen

Soms is het net zo belangrijk waar u dineert als wat u eet dat een gelegenheid extra speciaal maakt, en dit eiland heeft allerlei prachtige locaties die aan elke stemming kunnen voldoen. Wat dacht u van dineren in een historisch fort met uitzicht op de haven? Of wat dacht u van smullen in een door mensenhanden gecreëerde regenwoudjungle, omringd door dieren? U kunt ook uw hart ophalen in de vele prachtig gerestaureerde eeuwenoude plantagehuizen in weelderige tuinen, of in historische herenhuizen die tot op maat gemaakte eetzalen zijn omgebouwd.

 

Er zijn vele kliffen met uitzicht op wilde en onrustige zeeën, en zeker, romantische tenen-in-de-zand surfside dineren op het strand ook in overvloed. Dineren met het gezin kan extra leuk zijn als u naar een supergroot winkelcentrum met airconditioning gaat, met veel entertainment zoals films en speelhallen. Over het hele eiland verspreid vindt u vele speciaalzaken met kazen voor fijnproevers, lokale gedistilleerde dranken, maar ook zelfgemaakt ijs en gelato; In feite is de hele binnenplaats van het Rif Fort een bonanza aan culinaire vondsten op één plek.

 

U kunt ook eten op terrassen met live muziek of aan de rand van de overloopzwembaden van het resort. En veel hotels organiseren privédiners voor twee op het strand of gastronomische picknicks om mee te nemen. Voor de ultieme epicuristische traktatie gaat u naar de speciale drie- tot vijfgangendiners van de chef-kok, vergezeld van heerlijke wijnen, die worden aangeboden in chique eetgelegenheden en proeft u het allerbeste van Curaçaos culinair talent.

 

Boek hier uw favoriete tour door Willemstad:

 

Door Susan Campbell

Compartir