Klein Curacao – Een Verassend Verleden

Klein Curacao – Een Verassend Verleden

Hoewel het kleine, onbewoonde zustereiland van Curacao – Klein Curacao genaamd – bekend staat als een populaire dagtripbestemming voor snorkelaars en duikers, is de geschiedenis van het eiland een mysterie voor de meesten die het bezoeken.

 

Er is niet veel te zien op het dorre, met struikgewas begroeide eiland, behalve een oude afbrokkelende vuurtoren en het enorme roestige wrak van de olietanker Maria Bianca Guidesman. Maar door de eeuwen heen heeft de kleine rots enkele verrassende gasten ontvangen.

 

Tijdens de slaventijd werd het eiland gebruikt als quarantainestation. Later gebruikten boeren van het vasteland het als weidegrond voor geiten. Het eiland was ooit zeer vruchtbaar, maar de geiten maakten daar snel werk van. Het verlies aan grasbedekking, gecombineerd met guano zeevogels (aangezien het eiland altijd een belangrijke broedplaats is geweest), creëerde fosfaat, een zeer begeerde grondstof in de late jaren 1800. In 1871 zag de Engelsman John Godden een kans om van het fosfaat te profiteren en hij ontgon het ongehinderd tot het eiland volledig kaal was.

 

Misschien wel de meest verrassende vroegere bewoners van deze kleine rots waren de Duitsers. In 1888 leek het de Nederlanders niet te deren dat Duitse marine-ingenieurs op het eiland neerstreken met de bedoeling er een marinescheepswerf te bouwen en het te gebruiken als basis voor een Deutsche Karibik, een Duitse Caraïbische kolonie. Het project kwam echter nooit van de grond omdat tropische stormen de funderingen van de nieuwe werf wegspoelden en de Duitsers geen geld meer hadden voor de wederopbouw.

 

Vandaag de dag trekken de maagdelijke witte zandstranden van Klein Curacao, naast dagjesmensen, nog steeds nestelende zeeschildpadden aan die terugkeren zoals ze dat al duizenden jaren doen.

 

Touroperators die naar Klein Curacao gaan zijn Miss Ann Boat Trips en BlueFinn Charters

 

Door Susan Campbell

Compartir