Dingen die je kan doen op Klein Curacao

Curacao’s zustereiland Klein Curacao (klein betekent “klein”) ligt op een korte boottocht en is een populaire dagtripbestemming voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.

 

Dat was toen…  

Vandaag de dag is het een kaal eiland met uitzondering van een oude vuurtoren en een enorm roestig wrak van de olietanker Maria Bianca Guidesman, maar door de eeuwen heen heeft deze kleine rots een aantal verrassende gasten ontvangen.

Ooit was het eiland ook zeer vruchtbaar, maar toen boeren op het vasteland besloten het als weidegrond voor geiten te gebruiken, werd het snel onvruchtbaar, want geiten eten elke soort plant. Het verlies aan vegetatie in combinatie met veel guano van zeevogels – het eiland is nog steeds een belangrijk broedgebied – maakte het tot een plaats waar fosfaat werd aangemaakt, een zeer begeerde stof aan het eind van de 19e eeuw voor gebruik als bestanddeel in kunstmest.

In 1871 zag de Engelsman John Godden een kans om van het fosfaat te profiteren, en hij ontgon het zonder enige belemmering totdat het eiland volledig kaal werd van alles wat maar nuttig was.

Maar misschien de meest verrassende bewoners van deze kleine rots waren de Duitsers. In 1888 protesteerden de Nederlanders niet toen Duitse marine-ingenieurs op het eiland neerstreken met de bedoeling er een marinescheepswerf te bouwen en het te gebruiken als basis voor een Deutsche Karibik, een Duitse Caribische kolonie.  Maar het project kwam nooit van de grond omdat tropische stormen de funderingen van de nieuwe werf wegspoelden en de Duitsers geen geld meer hadden om de heropbouw te financieren. Er bestaat ook een legende dat dit eiland wordt bezeten door een Engelse zeekapitein die er in de 19e eeuw strandde, stierf en later werd begraven.

 

Het eiland vandaag…

Hoewel nog steeds kaal en onbewoond, maken de maagdelijk witte koraalzandstranden, het kristalheldere water, de spectaculaire riffen en de overvloed aan kleurrijk onderwaterleven van Klein Curacao een grote trekpleister voor snorkelaars, duikers en dagjesmensen.

De reis vanaf Curacao kan tot twee uur duren, afhankelijk van de boot.  En als u gevoelig bent voor zeeziekte, neem dan wat anti-misselijkheidsmedicijnen mee, want de tocht kan erg ruig zijn. Maar als je geluk hebt, kun je onderweg dolfijnen zien surfen in het kielzog van de boot, en eenmaal daar kun je ook zeeschildpadden tegenkomen die naast je zwemmen, want het is al eeuwenlang een populaire broedplaats voor zeeschildpadden.

Als je de oude vuurtoren en het wrak wilt verkennen voor een paar surrealistische foto’s, kun je dat het beste meteen doen als je aankomt, want er is geen schaduw en de tropische zon wordt erg heet naarmate de dag vordert. Daarna kunt u genieten van de ongerepte zee om te zwemmen, snorkelen of duiken, en er zijn enkele schaduwrijke faciliteiten en bankjes. En sommige touroperators zullen u ook een stevig barbecue lunchbuffet aanbieden terwijl u daar bent.

Het gebeurt niet elke dag dat je kunt zeggen dat je een onbewoond tropisch eiland hebt bezocht; dus maak een uitstapje naar Klein Curacao voor wat welverdiende opscheprechten!

 

Touroperators die naar Klein Curacao gaan zijn Miss Ann Boat Trips en BlueFinn Charters.

 

door Susan Campbell

Compartir